Welkom bij de Welpen van Scouting van Maasdijk. Wij zijn één van de speltakken binnen onze scoutinggroep en de kinderen binnen deze speltak hebben doorgaans de leeftijd van 7 tot 11 jaar. Onze welpengroep bestaat momenteel weer uit één horde (één welpengroep): de Clementhorde. De horde bestaat uit ongeveer 25-30 leden en 4 leiding.

Welpen-opkomst 

De opkomsten van de Welpen zijn elke zaterdag van 10.00 – 12.00 uur (uitzonderingen daargelaten) op en rond het Scouting Hiem in Oranjewoud. De Welpenleiding bedenkt elke week een nieuw programma waarbij diverse activiteiten worden aangeboden. Zo worden er verschillende soorten spelletjes gedaan en worden de eerste beginselen van het scoutinggebeuren aangeleerd, zoals knopen, route lopen en vuur stoken. Maar tijdens de opkomst gaan de Welpen ook wel eens hut bouwen of leren ze dingen over de natuur e.d. We zijn in ieder geval veel buiten en in het bos te vinden!

Naast de standaard opkomsten worden er door het jaar heen ook een aantal verschillende kampjes georganiseerd, zijn er speciale groepsopkomsten en nemen de Welpen ook nog deel aan een aantal regionale activiteiten. Wil je meer weten over de activiteiten die we doen of wil je een keer meekijken? Geef dit dan door.

Wachtlijst

Omdat het bij de Welpen ontzettend leuk is, kan er een wachtlijst gehanteerd worden. Wil je is een keer komen kijken? Vul dan dit formulier in!

We organiseren 1 of 2 keer per seizoen, afhankelijk van de hoeveelheid leden, een kijkopkomst voor de kinderen die lid willen worden. De kinderen mogen dan 3 keer een kijkje komen nemen en kunnen daarna besluiten of ze lid willen worden.

Jungle-thema

Bij scouting spelen we graag in thema’s. Thema’s sluiten aan op de fantasiewereld van de kinderen en maken het spelen een stuk leuker. Zo spelen de welpen in het thema ‘Jungleboek’ voor velen wel bekend door de Disney-film.

Het ‘Jungle’-verhaal is oorspronkelijk geschreven door Rudyard Kipling. In dit boek probeert Mowgli (het mensenjong) samen met een groep jonge wolven (welpen genaamd) de weg naar de volwassenheid te vinden. Het verhaal speelt zich af in de rimboe van India waar heel veel verschillende dieren leven die elk wel iets aan de welpen te leren hebben.
De leiding binnen ons team hebben allemaal een naam van een jungle figuur. Elk dier heeft zijn eigen kwaliteiten en zet deze in om met de welpen allerlei spannende avonturen te beleven en nieuwe dingen te leren.

De horde en de nesten

De wolven in de rimboe leven in een grote groep. Zo’n groep wolven wordt een horde genoemd. Binnen onze groep is dat ook zo. Alle welpen bij elkaar vormen een horde. Wij hebben binnen de groep weer één horde, dat betekend dus één welpen-groep. De welpenhorde van Scouting van Maasdijk heeft de naam Clement gekregen. Dit is de voornaam van de man waarnaar de groep is vernoemd; Clément Guillaume Jean van Maasdijk. Hij was een luchtvaartpionier die de eerste vlucht boven Heerenveen maakte.
Beide hordes bestaan uit vier á vijf nesten van ongeveer 5 tot 7 welpen, die allemaal een eigen kleur hebben. Er zijn namelijk blauwe, groene, rode, gele, paarse en oranje wolven. Aan het nestteken of lintje op de rechtermouw kun je zien bij welk nest een welp hoort.

Elke nest heeft een gids en een helper. Een gids helpt de andere welpen in het nest en zorgt ervoor dat bepaalde dingen in zijn of haar nest goed gaan. Zoals het opstellen voor het openen en het sluiten en het corvee. Ook kan de gids bijvoorbeeld de taken verdelen tijdens een spel of speurtocht en helpt hij de leiding met kleine klussen. De helper helpt de gids en neemt de taken van de gids over wanneer die er niet is.

Het leidingteam

Het leidingteam van de Welpen bestaat momenteel uit 4 personen. Het leidingteam bestaat uit:

  • Marala (Dieuwke)
  • Hathi (Simon)
  • Chill (Mirjam)
  • Mor (Tjarda)
  • Baloe (Tiemco)

Contact

Als u een vraag heeft aan de welpenleiding, kunt u die stellen via het contactformulier!